De zomermaanden nodigen uit tot heerlijke fietstochten in de mooie Druivenstreek. Dat kan met leuke verhalen onderweg langs interessant erfgoed. VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck, zelf inwoner van de Druivenstreek, voerde tien boeiende gesprekken met inwoners van de Druivenstreek die je kan beluisteren via de ErfgoedApp.

Hoe ga je te werk? 

🚲 Vergeet zeker de Druiventrots fietskaart niet mee te nemen voor je vertrekt
📥 Download de ErfgoedApp en open de app
🧭 Druk op het pictogram van het kompas en zoek “Verhalen uit de Druivenstreek” via het vergrootglas
▶️ Druk op “Start Tour”
🗺️ Druk op het icoon van de kaart en ontdek de verhalen!


Benieuwd naar de verhalen?
Hieronder vind je per audiofragment al wat meer info:

teusser
🎧 Audiofragment 1

De 'Teussers' van veehandelaars tot streekbier
Vic, één van de laatste 'Teussers', vertelt vol passie over zijn vakmanschap. Hij komt uit Bertem, hét dorp van ‘Teussers’, de veehandelaars die 100 jaar geleden het economische leven in het dorp bepaalden. Je herkent hun handgebaar waarmee ze een koop afsloten nog altijd in het logo van de gemeente. De naam van een streekbier brengt eer aan deze stevige verkoopmannen. Het bier is verkrijgbaar in verscheidene cafés in Bertem en bij het Bier- en Wijnhuis.


Sint-Veronakapel

🎧 Audiofragment 2

Een bedevaartsoord in Leefdaal
Joël is geboren en getogen in Bertem. Hij groeide op in de buurt van de Sint-Veronakapel. De oudste muren van de vroegromaanse kapel dateren al van 900. Volgens de legende ligt de heilige Verona er begraven, een Duitse keizerin uit de negende eeuw. In de middeleeuwen was het daarom een drukbezochte bedevaartsplaats. Vandaag is het nog altijd een prachtig kerkje waar je vanzelf stil wordt.


AfricaMuseum
🎧 Audiofragment 3 

Leopold II en Tervuren
Pierre, een ervaren gids uit de Druivenstreek, heeft het met veel passie over het park van Tervuren. Leopold II liet er zijn AfricaMuseum bouwen maar ook andere hertogen en vorsten lieten zich verleiden door deze groene gemeente.


Tom-Frantzen
🎧 Audiofragment 4 

De satirische beelden van Tom Frantzen
Als geen ander neemt Tom je mee naar zijn kunstwereld. Midden in het prachtige landschap van Duisburg vertelt hij over zijn Afrikaans jazzorkest en zijn beeldentuin waar natuur en kunst in perfecte harmonie versmelten. Een vleugje humor is nooit ver weg.


Onze-Lieve-Vrouwkerk
🎧 Audiofragment 5

De Duivelseik van Jezus-Eik
Pips brouwt wijn niet ver van de Duivelseik in Jezus-Eik. Hij weet dat er ooit een miraculeus beeldje hing in een oude eik waarvoor bedevaarders van ver naar het dorpje kwamen afgezakt. Vandaag is de oude dorpskern rond de barokke Onze-Lieve-Vrouwkerk een gastronomisch centrum waar je heerlijk kan tafelen en natuurlijk ook wijn kan proeven.


Bezoekerscentrum-Druif
🎧 Audiofragment 6

Bezoekerscentrum Dru!f
Mia B. is gids in het Bezoekerscentrum Dru!f in Overijse. Een interactief, kindvriendelijk en leerrijk centrum, vol culturele, toeristische en gastronomische tips. Een ideale start van je bezoek aan de Druivenstreek.


Hoeilaartse-serres
🎧 Audiofragment 7

De geschiedenis van het glazen dorp
Mia M. uit Hoeilaart is sinds jaar en dag serrist in Hoeilaart. Haar enthousiasme over Hoeilaart, het dorp van Hoeilander Felix Sohie, werkt aanstekelijk. Je komt ook te weten hoe de tafeldruif vandaag verder leeft in het Glazen Dorp.


Brabantse-Wouden
🎧 Audiofragment 8

Een nieuw nationaal park: de Brabantse Wouden
Patrick kent als geen ander het nieuwe Nationaal Park Brabantse Wouden. Zijn verhaal start bij het gemeentehuis van Hoeilaart. Daar staan grote beuken die kenmerkend zijn voor het Nationaal Park. Bij een bezoek aan de Druivenstreek kan een mooie wandeling in het Zoniënwoud niet ontbreken.


Tafeldruiven
🎧 Audiofragment 9 

Felix Sohie en het kasteel van Huldenberg
Rudi vertelt met veel verve over een jonge Felix Sohie, die aan het werk ging voor baron Theodoor de Baudequin de Peuty, in het kasteel van Huldenberg. In een kleine serre teelde hij er zijn eerste tafeldruiven onder glas. En wat betekenen die kleurrijke fietsers?


De-Kroon
🎧 Audiofragment 10

Brouwerij De Kroon: van familiebedrijf tot sprankelend biercentrum
Freddy kocht de oude brouwerij De Kroon in Neerijse en maakte er een onwaarschijnlijk familiebedrijf van. Samen met zijn zoon Filip Delveaux stampte hij een sprankelend biercentrum uit de grond met een gloednieuwe brouwerij en de oude, ambachtelijke brouwerij als museum, een hightech bierlaboratorium en een knusse Bistro waar het gezellig tafelen is.



Wil je de volledige podcastaflevering 'De verhalen van de Druivenstreek' in één keer beluisteren?
Via deze link kan je de aflevering online beluisteren.