#dewandelprovincie - streekGR Groene Gordel

Kleine ontdekkingen rond de grootstad

DAG 3: VAN ASSE NAAR TENBERG

  • 18,1 km 
  • 87% onverharde paden 
  • Start: Assesteenweg in Asse (900 m van station) 
  • Aankomst: Kattenberg, Asse (1500 m van station)

Het nachtje rust in de comfortabele gastenkamer heeft ons deugd gedaan. We laten ons ontbijt smaken en een blik door het raam (en op buienradar) maakt ons blijgezind. Na de grijze en regenachtige dag van gisteren belooft het vandaag een warm en zonnig dagje te worden, van uitersten gesproken. We kijken er naar uit.

StreekGR_Groene_Gordel_Asse-Tenberg-23

Het mooie Kartelobos 

We vertrekken opnieuw richting Mollem en komen aan een splitsing ter hoogte van de Krameibeek waar de route naar links gaat. We gaan verder met onze Streek-GR Groene Gordel die een eindje de spoorweglijn Brussel-Dendermonde volgt. Het is nog vroeg en we ontdekken een tiental jonge konijntjes al spelend in het zonnetje langs de begroeide spoorwegberm. We zien aan de horizon het mooie Kartelobos opduiken. In het voorjaar kan je hier de paarse boshyacinten bewonderen, maar ook nu is het er heerlijk en rustig vertoeven.


Tip!

Het is een klein stukje om, maar dat is een stop in Café Bij Stinne zeker waard. Stinne zelf is er niet meer, de cafébazin overleed op 91-jarige leeftijd. Vrijwilligers baten het in de streek legendarische volkscafé uit.

Na het bos komt de klim naar de Koereit en dan volgt de mooie beekvallei van de Beekkant die we volgen tot aan de Dendermondsesteenweg. We steken de drukke steenweg over en vervolgen onze weg langs de bron van de Puttenbeek. Iets verderop, ter hoogte van wandelknooppunt 27, moeten we een kleine omleiding volgen. Deze trajectwijziging in Mazenzele is goed zichtbaar aangeduid ter plaatse en een nieuwe aangepaste gpx is beschikbaar via www.groteroutepaden.be. We zijn snel weer op het oude traject en zien voor ons het machtige Kravaalbos verschijnen.

De kersenbloesems van de Kravaalweide

Als we even van de route afwijken via de Groenendreef bereiken we de Kravaalweide. Hier waren vroeger zoveel kersenboomgaarden dat Mazenzele het ‘witte dorp’ genoemd werd omdat het in de lente wit kleurde van de vele bloeiende kersenbomen. Jammer genoeg verdwenen die kersenboomgaarden door de jaren heen. Sinds januari 2022 worden er hier op de Kravaalweide weer inheemse kersenbomen bij geplant.

De kapelletjes van de Ommegang

StreekGR_Groene_Gordel_Asse-Tenberg-85Via een tredenpad vervolgen we onze weg langs mooie paden en bosjes, afdalingen en kleine beklimmingen volgen elkaar op. Paarden en schapen houden ons in de gaten. Via een laatste beklimming langsheen een oude kasteelmuur komen we aan Brasserie De Koekoek, waar onze route de Edingsesteenweg kruist.

Aan de overkant van de steenweg bevinden we ons op de Kruisborre-ommegang. Deze oude bedevaartroute loopt door de mooiste stukjes natuur van Asse. Een rollercoaster, neem dit gerust letterlijk, van kleine en iets grotere kapelletjes volgen elkaar in sneltempo op. De laatste kapel is tevens de grootste: de Kruisborrekapel. Deze bereiken we na een lange beklimming en hier houden we dus graag even halt om op adem te komen. We zijn hier niet alleen, een kunstenaar is bezig met het schetsen van zijn visie op deze kapel. Benieuwd naar het resultaat.

De laatste mooie kilometers gaan omhoog naar Tenberg, eindpunt van deze etappe van de Streek GR Groene Gordel. Wij gaan echter nog een kilometertje verder en via het Waalborrepark bereiken we het station van Asse. Handig dat het start- en eindpunt zo dicht bij het station van Asse liggen. Vanavond eindigen we deze mooie driedaagse wandeltocht in stijl met een diner en overnachting in Gastenkamers Eenhoorn. Het leven kan toch mooi zijn. En je hoeft daar dus echt niet ver voor te reizen… We hebben er van genoten!

Streek–GR Groene Gordel

Topogids met 157 km wandelpaden door de Groene Gordel

Prijs publicatie: 19,5 euro (Verzendkosten publicatie: niet inbegrepen)