#dewandelprovincie - streekGR Groene Gordel

Kleine ontdekkingen rond de grootstad

DAG 2: VAN GRIMBERGEN NAAR ASSE

  • 19,1 km 
  • 46% onverharde paden 
  • Start: Abdij van Grimbergen 
  • Aankomst: Assesteenweg in Asse (900 m van station)

StreekGR_Groene_Gordel_Grimbergen-Asse-10
Het is 8u en zoals afgesproken brengt gastheer Bart het ontbijt naar onze kamer. Jammer genoeg regent het, anders hadden we het ontbijt op het terras in de tuin kunnen nuttigen. We laten het ons smaken en vertrekken richting Sint-Servaasbasiliek om aan onze tweede wandeletappe te beginnen.

Van de abdij gaat het richting Prinsenbos, een mooi groot park met daar middenin de ruïnes van het Prinsenkasteel. Mooi en mysterieus, maar de ruïne is slechts een schim van wat ooit het machtige waterkasteel was van de Heren van Grimbergen. De geschiedenis ervan gaat minstens terug tot de twaalfde eeuw en het riddergeslacht Berthout. In 1944 staken Duitse soldaten het kasteel in brand, maar de donjon is sinds kort weer toegankelijk.

De Plantentuin van Meise 

We bereiken de voetgangersbrug over de A12 en komen zo aan Plantentuin Meise, een van de grootste botanische tuinen ter wereld. Jammer genoeg is het nog steeds hard aan het regenen en zal een bezoekje voor een andere keer zijn, hopelijk hebben we dan wat meer zon en ook wat meer tijd. De Streek-GR-route loopt om de Plantentuin heen langs een riante villawijk en af en toe kunnen we toch een glimp opvangen van de reusachtige serres en kassen van de Plantentuin. Zo bereiken we de watermolen van Amelgem aan de Amelvonnebeek. 

Brussel is niet veraf. Af en toe zien we zelfs het Atomium en de Basiliek van Koekelberg een gastoptreden maken. Na een kleine middagpauze zetten we onze tocht verder en al gauw zien we in de verte de contouren van de brouwerij Mort Subite, de kerktoren en de mooie boom van Kobbegem verschijnen. Deze mooie es deed ooit dienst als grensboom tussen de gemeenten Merchtem en Asse en is sinds 2010 beschermd als monument. We zakken af naar de dorpskern van Kobbegem langs de gebouwen van de brouwerij. Door de grote ramen zien we de blinkende koperen brouwketels. We hebben jammer genoeg geen geluk want het is woensdag, sluitingsdag van het cafeetje rechtover de brouwerij.

StreekGR_Groene_Gordel_Grimbergen-Asse-60

Naar Mollem 

Dan maar verder richting Asse. Ter hoogte van de begraafplaats Walfergem zien we in de verte de toren van de Sint-Martinuskerk van Asse die tijdens een storm (of was het de schuld van de Hopduvel) zijn dakpannen is kwijtgeraakt. Hij gaat nu door het leven als ‘doorkijkkerk-van-den-aldi’. Hierna gaat het weer bergaf en bereiken we het rondpunt op de Asseteenweg ter hoogte van Waarbeek, eindpunt van deze etappe. 

Wij stappen echter nog even verder richting Mollem. Vanavond logeren wij in B&B ‘t Kezenestje. We worden hartelijk ontvangen door Jos en Nadine. Na een welkomstdrankje tonen zij onze mooie gastenkamer. Best grappig en speciaal want wij logeren nu op een honderdtal meter van onze eigen woning. Maar vandaag telt dat niet en laten we ons verwennen. Eerst gaan we nog eens lekker tafelen in Brasserie Industria. En dan in ons bedje natuurlijk want twee dagen rugzak-dragen, daar word je zo moe van.

Streek–GR Groene Gordel

Topogids met 157 km wandelpaden door de Groene Gordel

Prijs publicatie: 19,5 euro (Verzendkosten publicatie: niet inbegrepen)