#dewandelprovincie - streekGR Groene Gordel

Kleine ontdekkingen rond de grootstad

Het ene moment wandel je langs een prachtig kasteeldomein waar Lodewijk XV nog heeft gelogeerd. Het andere moment zie je de bollen van het Atomium aan de einder terwijl je op een terrasje van een lekkere geuze nipt. Om ’s avonds te turen naar verre sterrennevels. Met een tocht over de nieuwe streek-GR Groene Gordel - GR van Grote Routepaden – val je van de ene verbazing in de andere.

StreekGR_Groene_Gordel_Kortenberg-Grimbergen-49
“Ik trek de deur achter me dicht en stap de wereld in. Dat is het liefste wat ik doe”, zegt Koen Jansens uit Mollem. Straf, want na een zwaar motorongeval moest Koen weer leren stappen. Sindsdien is hij niet te houden. De Dodentocht, de Hagelandse 101, de Western Front Trail … Alle grote wandeluitdagingen gaat hij aan. Maar dichtbij huis wandelt hij nog het liefst. De nieuwe streek-GR Groene Gordel, bijvoorbeeld. Drie etappes brengen hem en zijn vrouw Sandra Moyson van Kortenberg over Grimbergen naar Tenberg, bij Asse. Een verrassend groene route door het hart van het land met ridderlijke kastelen, mooie bossen, authentieke kroegen en glooiende akkers. Met de tips van Koen mis je geen enkel hoogtepunt!


Dag 1: van Kortenberg naar Grimbergen 

  • 25 km 
  • 74% onverharde paden
  • Start: Station Kortenberg
  • Aankomst: Abdij van Grimbergen


Vliegtuigen spotten

Een blik uit het raam en op de buienradar, voorspelt een grijze regenachtige dag. Gelukkig zijn we nog optimistisch. Het station van Kortenberg ligt nog maar net achter ons en de bewoonde wereld lijkt te vervagen. Nog één witloofbedrijf voorbij en dan resten er alleen nog akkers, zo ver we kunnen zien. Plots worden we opgeschrikt door het gebulder van een vliegtuig dat laag over de kouters scheert om te landen op Brussels Airport. Nog wat verder zien we links van ons - in de mist - de radarinstallaties en verkeerstoren van de luchthaven en de kerktoren van Steenokkerzeel. We zitten duidelijk onder een drukke aanvlieg- en vertrekroute want de vliegtuigen volgen elkaar snel op. De zomervakantie is begonnen. Ook voor ons, want stilletjesaan verdwijnen de grijze wolken. 


Tip!

De beste plek om vliegtuigen te spotten is slechts een ommetje: van op de spotterplaats in Nossegem heb je een adembenemend uitzicht op de start- en landingsbaan 25L/07R.

In het gehucht Lemmeken wijken we even af van de GR-route om een stop te maken bij het herdenkingsmonument van de grootste vliegtuigramp op Belgisch grondgebied. Op 15 februari 1961 stortte hier een Boeing 707 van Sabena neer. De 72 passagiers, waaronder het voltallige Amerikaanse kunstschaatsteam, en een landbouwer op het veld kwamen om. Daarna vervolgen we onze route, steken de Haachtsesteenweg over en we belanden al snel terug in het rustgevende groen van het Hellebos.

Tussen natuur en industrie

We doorkruisen even het centrum van Eppegem en vervolgen nadien onze weg langs de rustige groene oever van de Zenne. Na de splitsing van de Zenne en de Tangebeek volgen we deze doorheen het mooie natuurgebied Dorent-Nelebroek tot we uiteindelijk de industriezone van Vilvoorde en de befaamde ‘Verbrande Brug’ bereiken, een groter contrast kan er amper zijn.

StreekGR_Groene_Gordel_Kortenberg-Grimbergen-94Ons einddoel (Grimbergen) komt in zicht, want eenmaal de parochiekerk aan de Verbrande Brug voorbij volgen we de Grote Kerkvoetweg die ons in - bijna - rechte lijn naar het centrum van Grimbergen brengt. We passeren de Veldkantkapel, en zien in de verte al de toren van de abdij. Omdat we van al dat wandelen dorst hebben gekregen, en onze rugzakken zwaar beginnen te wegen, maken we nog een (sanitaire) tussenstop in café De Veldkant. Daarna volgen we de Maalbeek en komen we enkele mooie watermolens tegen, de Tommenmolen en de Liermolen om zo in het centrum van Grimbergen te belanden. Langs de Volkssterrenwacht Mira en de nieuwe abdijbrouwerij van Pater Karel (of is het Don Carlo zoals op de kentekenplaat van zijn VW busje staat) bereiken we het einddoel van vandaag, de Sint-Servaasbasiliek.

Nu eerst gaan inchecken in B&B Den Biesthoek. We maken kennis met Hilde en Bart, de mooie gezellige tuin met allerlei ‘biestjes’ (dieren dus) en hun sympathieke hondje Koda. Snel opfrissen want vanavond dineren we in stijl in Het Fenikshof. Zet alvast de Magnus Opus Brut koud.

Streek–GR Groene Gordel

Topogids met 157 km wandelpaden door de Groene Gordel

Prijs publicatie: 19,5 euro (Verzendkosten publicatie: niet inbegrepen)