Op wandelmidweek met wandelblogster Wandel_Addiction

en haar vriendinnen: “Een aanrader!”


Een midweek wandelen in de Getevallei? Dat is wandelen langs kronkelende riviertjes, boomgaarden, open velden en mooie vergezichten over akkers, of toch volgens blogster Sieglinde, het gezicht achter het Instagramprofiel Wandel_Addiction. Zij deed het je voor en deelt haar ervaring.

Het unieke wandelarrangement ´Midweek Duet´ bestaat uit een verblijf in Hoeve Bailly te Outgaarden (Hoegaarden) en de treinvakantiewoningen van Station Racour te Landen´. Van maandag tot vrijdag geniet je van avonturen op de grens tussen Vlaanderen en Wallonië. Deze twee bijzondere accommodaties bieden samen een fiets- en/of wandelmidweek aan voor familie- en vriendengroepen. 

Je stelt zelf je programma samen uit een uitgebreid overzichtsmenu met fiets- en wandelroutes, lokale musea en bezienswaardigheden in deze boeiende regio. Je wandelt of fietst van Hoeve Bailly naar Station Racour. Je bagage reist je achterna

___

“Wij maakten er een wandelmidweek van. Een goede keuze zo bleek. We hebben hier alvast een fantastische tijd beleefd! Een aanrader!”
Sieglinde

Dag 1

“Na een zeer warm ontvangst in Hoeve Bailly beslissen we om de landelijke omgeving te verkennen. In de inkomhal van deze prachtige hoeve vinden we de nodige informatie hiervoor: een overvloed aan kaarten, folders, fiets- en wandelroutes. We kiezen voor een luswandeling van 6 km die je kan oppikken aan het verblijf zelf: de Outgaardenwandeling” 

“Het is heerlijk genieten van de rust en de mooie natuur in een weids en golvend akkerlandschap. Aan de horizon spotten we de kerktorens van Goetsenhoven, Hoegaarden, Outgaarden, Saint-Jean-Geest, Noduwez en Piétrain. Holle wegen wisselen af met verharde wegen op deze route. ’s Avonds gaan we gezellig tafelen in brasserie Kapittelhuys in centrum Hoegaarden.”

Dag 2

“Vandaag staat de Mene- en Jordaanwandeling op het programma. De wandeling start in het dorp Meldert, waar je bij de kerk een groot infobord vindt dat je meteen op weg helpt en de natuur in leidt. Deze wandelroute van 9 km verwelkomt ons in het prachtige natuurgebied van de Mene- en Jordaanvallei. De Mene en Jordaan zijn zijbeken van de Grote Gete. Tijdens deze route maken we kennis met het glooiende landschap, graanvelden en prachtige boomgaarden van de fruitstreek. Het leukste aan deze wandeling is de afwisseling onderweg.” 

“Op deze route beklimmen we de ´Pallox´, één van de fruitbeeldige kunstwerken. Een uitkijktoren die verwijst naar gestapelde appelkisten. Het is meteen de ideale plek voor een heerlijke picknick. Andere hoogtepunten van deze wandeling zijn de Carolus-boerderij met zijn poortgebouw en duiventil, de molen van Hoksem die je de eerste zondag van elke maand kan bezoeken en Melderts Donjon, opgebouwd uit een witte mix van kalk en zandsteen uit Gobertange.” 

“Anne van Hoeve Bailly adviseerde ons ook om een extra lus van 2 km te maken in het Meldertbos. Aan het einde van de Mene- en Jordaanwandeling zien we het witte hek dat dient als toegangspoort van dit domein. We volgen de bordjes met het rode vierkant van Natuurpunt. Hier verschijnt in de verte het Kasteel van Meldert, nu een schoolgebouw van het Sint-Janscollege. We wandelen rond de vijver en door een bos met enkele pittoreske plankenpaadjes.”

Het-Vinne Dag 5 - Het Vinne

Dag 3

“Na een heerlijk ontbijtje staan we gepakt en gezakt klaar om terug op avontuur te gaan. Het weer zit niet echt mee vandaag, maar zoals ze zeggen: “Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel.” Dus trekken we onze regenjas en wandelschoenen aan.”
“We wisselen vandaag van verblijf en volgen een uitgestippelde route van Toerisme Vlaams-Brabant. Met behulp van een kaart en virtuele knooppunten vinden we onze weg naar Treinstation Racour in Landen. Onze bagage reist ons achterna.”
 
“Deze route toont de mooie Hagelandse Getevallei, een streek met glooiende heuvels, graanvelden, bossen, poelen en fruitboomgaarden. Bij aanvang en einde van de wandeling wandel je over verharde ´trage´ wegen (autoluw, of autovrij) omdat je wel wat afstand moet overbruggen, maar je krijgt wel veel prachtige vergezichten in de plaats. Vanaf het wandelpad langs de Kleine Gete bij Ezemaal en aan de Kasteelhoeve van Wange, loop je langs leuke onverharde paden. Met zelfs een plankenpad
En het zonnetje komt ook terug piepen! Tijd voor alweer een lekkere picknick op één van de uitkijkplatformen naast de kronkelende rivier.”
 
We nemen onderweg ook nog een pauze bij ‘Koffieklets en Meer’, een leuke koffiebar met terras.
Enkele hoogtepunten van deze wandeling:
  • Tiendeschuur en kerk van Laar
  • Kasteelhoeve Wange
  • Een prachtig natuurgebied met uitkijkplatformen over de hermeandering van de Kleine Gete bij Ezemaal. De waterloop kreeg hierdoor terug een kronkelend patroon.
  • De Longa, een holle weg met zichtbare Gobertangesteen, onderdeel van de Romeinse verbindingsweg Tienen-Landen. Deze weg is één km lang met flanken van tot wel 10 meter hoog. 
“Moe, maar voldaan komen we aan bij ons tweede verblijf Station Racour. We nemen intrek in een unieke treinwagon, super mooi ingericht met alle comfort. Een hele belevenis!  ’s Avonds kiezen we voor de lokale horeca. We gaan nog even te voet naar een Italiaans restaurant in Racour: Saint-Christophe. Een topadresje! “

Dag 4

“Na een heerlijke overnachting in een oase van rust zijn we weer helemaal opgeladen. We kiezen vandaag voor de Pepijnwandeling. Deze bewegwijzerde route pik je op aan het verblijf zelf.  Hier volgen we meteen de RAVeL, de oude spoorlijn 147.”
“Deze schilderachtige route voert ons tussen de dorpjes Overwinden en Waasmont.
Een rustig, verhard wandelpad (meestal autovrij door tractorsluizen) neemt ons mee langs boomgaarden, open velden en mooie vergezichten over akkers, het typerende landschap van dit stukje Brabants Haspengouw.”
 
Enkele troeven van deze route:
“ ’s Avonds genieten we van het bereiden van pizza’s in een speciale pizzaoven die beschikbaar is in de serre van de grote tuin van Station Racour. Super gezellig! We klinken alvast op een meer dan geslaagd vriendenuitje.”

Dag 5

“Met pijn in het hart nemen we afscheid van station Racour en Hoeve Bailly en eindigt hier onze fantastische midweek.
Of toch niet helemaal… Op terugweg naar huis bezoeken we nog even het Provinciedomein ‘Het Vinne’ in Zoutleeuw.”

PRAKTISCH

Eerst logeer je twee nachten in de gezellige vakantiewoning ‘Hoeve Bailly’. Op woensdag word je verwacht in de originele treinvakantiewoningen van Station Racour. Je kan kiezen uit 6 midweek duo-logementen in 2024:
  • 3 juni tot 7 juni 2024
  • 10 juni tot 14 juni 2024
  • 2 september tot 6 september 2024
  • 9 september tot 13 september 2024 
  • 4 november tot 8 november 2024
  • 18 november tot 22 november 2024 

Hoeve-BaillyStation-Racour